18650 akkumulátor töltő készítése

Akkumulátor töltő

18650 akkumulátor töltő készítése

Mivel a Kínából rendelt olcsóbb akkumulátor töltőkben nem igazán bízom úgy döntöttem, hogy mielőtt beruháznék valami komolyabb töltőre építek magamnak egyet, amivel tudom tesztelgetni a laptop akkumulátorból kibontott cellákat.

Alapötlet és hozzávalók beszerzése: 

A kibontott laptop akkumulátorokat valahogy fel kell tölteni, hogy ki tudjam deríteni, mely cellákat mire tudok majd használni. Így adta magát, hogy építeni kell egy töltőt. Mivel itthon viszonylag drágák az ilyen lítium töltők, úgy döntöttem építek egyet. Igazából 3 dologra van szükség:

  1. Töltés vezérlőre
  2. Tápegységre (bármilyen micro USB-s mobil töltő megfelelő)
  3. 18650 akkumulátor tartókra

BMS töltő chip

Próbáltam itthon is beszerezni a szükséges alkatrészeket, de mivel a külföldi ár sokszorosát kérték el érte, így inkább vártam míg megérkezik külföldről, ami 2-3 hét volt.

Összeállítás:

Én egy plexi lapra raktam rá, de ugyan így megfelelő lehet egy vékonyabb fa vagy műanyag lap, rétegelt lemez, stb ami jól esik vagy éppen van otthon. A tartókat és a töltő modulokat én ragasztópisztollyal raktam fel. (Később kiderült, hogy ez nem a legjobb ötlet volt. Mivel olyan akkumulátorok is kerülnek ebbe a töltőbe, melyek nem biztos, hogy még működőképesek, ezek nagyon könnyen melegednek. Akár annyira forróak is lehetnek, hogy megolvad az alájuk rakott műanyag ragasztó, ezért utólag kétkomponensű ragasztóval javítottam a felengedett részeket, így ez a hőnek már rendben helyreállt.)

Forrasztás:

Miután a kábeleket méretre vágtam és megblankoltam, jöhet a forrasztás. Mivel elég kis hely van a kábeleknek, így én egy csipesszel oldottam meg, így könnyen kezelhetőek a kábelek. 

A betáplálás forrasztásánál figyelni kell arra, hogy a kis nyáklapon a forrasztási pontok ne érjenek össze, mert akkor könnyen rövidre lehet zárni a chipet és cserélni kell. Ezért fontos, hogy mindig csak annyi ónt használjunk amennyi pont elég.

Töltés:

Ez egy egyszerű, de tökéletesen működő szerkezet, ami cellánként figyeli az akkumulátorok feszültségét (V) és ha ez eléri a 4.2 V -ot akkor leállítja a töltést így védve az akkumulátor a túltöltéstől. Amikor áram alá helyezzük a töltőt kéken világítanak a ledek, ezzel jelezve hogy üzemképes. A cellákat egyesével belehelyezve a kék led pirosra vált és a töltési folyamat elindult. Ha a töltős befejeződött a piros led elalszik és újra kigyullad a kék.

Ezt minden barkácsoló kedvű ember könnyedén össze tudja rakni rövid idő alatt. Az a jó benne, hogy tetszés szerint bővíthető, akár későbbiekben is. Azonban figyelni kell rá, hogy egy sima mobil töltővel maximum 4-5 cella töltésére megfelelő, de építettem olyat is, melyet egy számítógép tápjáról táplálok meg, így egyszerre akár 8 cella is gond nélkül tölthető.