18650 kapacitásmérő készítése

Akkumulátor töltő

18650 kapacitásmérő készítése

Ezzel a kapaitás mérővel le tudjuk tesztelni a meglévő celláinkat, hogy melyik mekkora kapacitással rendelkezik. Így már el tudjuk dönteni, hogy melyiket mire érdemes használni és melyik akkumulátort kell már leselejtezni.

Alapötlet: 

Ha már elkészítettem a bontott laptop akkumulátorokhoz a töltőt, adta magát, hogy ezeket az akkumulátorokat osztályozni is kellene. Ezt a legegyszerűbben úgy tudtam megtenni, ha kapacitásuk szerint csoportosítom őket. Ehhez azonban kellett egy mérőműszer amivel meg tudom mérni, hogy az egyes celláknak mennyi a kapacitása. Lemérni úgy tudom, hogy teljesen feltöltöm az akkumulátort, majd ezt követően lemerítem 3.0V-ig. Amíg terhelés alatt vannak az akkumulátorok meg tudom mérni, hogy pontosan mennyi Amert használt el, ezzel megkapom az aktuális kapacitását.

Összeállítás:

Ahogyan korábban a töltőt is, ezt is egy plexi lapra helyeztem el, mert könnyű vele dolgozni és még látványos is. A lapra bejelöltem, majd kifúrtam a lyukakat. A 

vezérlőegységhez kapott távtartokkal és csavarokkal könnyedén fel tudtam helyezni. Itt is ügyeltem arra, hogy mindegyik akkumulátor saját vezérlőegység működtesse, mert csak így lehet biztosan megmérni az akkumulátorok kapacitását. Az akkumulátor tartókat kis facsavarokkal rögzítettem.

Vezérlés:

Mivel lítium akkumulátorokkal szeretnék mérni, itt is nagyon fontos, figyelni a cellák feszültségét (V). Ez a ZB2L3  vezérlőegység gondoskodik róla, hogy a megadott feszültség alá (én ezeknél a celláknál 3V-ot szoktam megadni) nem engedi csökkenni. A vezérlőegységen sok állítási lehetőség nincs, de nem is kell csak a minimum feszültséget lehet beállítani. A két hozzá kapott huzal ellenállás adottságai alapján 1A-rel terheli az akkumulátort, így biztosítja a folyamatosa terhelést. 

Kábelezés:

A kábelek méretre vágása után jöhet a forrasztás. Azonban a tápellátás összekötéséhez nem forrasztottam össze a vezetékeket. Egyszerűbbnek láttam WAGO gyorskapoccsal összekapcsolni őket. Így már alapból kaptam egy távtartót is, amire mérőműszerem alját tudtam rögzíteni. A kábeltartók forrasztása kicsit nehézkesen ment, mivel nehéz volt hozzáférni, így azt a megoldást találtam ki, hogy a forrasztó ónt belecseppentettem a tartó rögzítőjéhez és a vezetéket még megszilárdulás előtt beleraktam, így már gyorsan tudtam haladni.

Ezzel a mérő eszközzel már a kibontott laptop akkumulátorokat megfelelően tudjuk kategorizálni, hiszen tudjuk a kapacitásukat. Így már ki tudjuk szűrni azokat, melyek számunkra használhatatlanok.