18650 kapacitásmérő készítése

Ezzel a kapaitás mérővel le tudjuk tesztelni a meglévő celláinkat, hogy melyik mekkora kapacitással rendelkezik. Így már el tudjuk dönteni, hogy melyiket mire érdemes használni és melyik akkumulátort kell már leselejtezni.

Alapötlet

Ha már elkészítettem a bontott laptop akkumulátorokhoz a töltőt, adta magát, hogy ezeket az akkumulátorokat osztályozni is kellene. Ezt a legegyszerűbben úgy tudtam megtenni, ha kapacitásuk szerint csoportosítom őket. Ehhez azonban kellett egy mérőműszer amivel meg tudom mérni, hogy az egyes celláknak mennyi a kapacitása. Lemérni úgy tudom, hogy teljesen feltöltöm az akkumulátort, majd ezt követően lemerítem 3.0V-ig. Amíg terhelés alatt vannak az akkumulátorok meg tudom mérni, hogy pontosan mennyi Amert használt el, ezzel megkapom az aktuális kapacitását.

Vezerles

Mivel lítium akkumulátorokkal szeretnék mérni, itt is nagyon fontos, figyelni a cellák feszültségét (V). Ez a ZB2L3  vezérlőegység gondoskodik róla, hogy a megadott feszültség alá (én ezeknél a celláknál 3V-ot szoktam megadni) nem engedi csökkenni. A vezérlőegységen sok állítási lehetőség nincs, de nem is kell csak a minimum feszültséget lehet beállítani. A két hozzá kapott huzal ellenállás adottságai alapján 1A-rel terheli az akkumulátort, így biztosítja a folyamatosa terhelést. 

Kábelezés

A kábelek méretre vágása után jöhet a forrasztás. Azonban a tápellátás összekötéséhez nem forrasztottam össze a vezetékeket. Egyszerűbbnek láttam WAGO gyorskapoccsal összekapcsolni őket. Így már alapból kaptam egy távtartót is, amire mérőműszerem alját tudtam rögzíteni. A kábeltartók forrasztása kicsit nehézkesen ment, mivel nehéz volt hozzáférni, így azt a megoldást találtam ki, hogy a forrasztó ónt belecseppentettem a tartó rögzítőjéhez és a vezetéket még megszilárdulás előtt beleraktam, így már gyorsan tudtam haladni.

Ezzel a mérő eszközzel már a kibontott laptop akkumulátorokat megfelelően tudjuk kategorizálni, hiszen tudjuk a kapacitásukat. Így már ki tudjuk szűrni azokat, melyek számunkra használhatatlanok.

Facebook
Twitter
Reddit
Email
Nyomtatás

Hasonló munkáim a témakörben