Laptop akkumulátor szétszedése – hasznosítása 18650

LAPTOP AKKUMULÁTOR SZÉTSZEDÉSE

Attól, hogy egy laptopban lévő akkumulátor nem képes üzemeltetni a laptopot, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ki kell dobni. A benne lévő cellákat még fel tudjuk használni sok egyéb dologra is. Most ezeket az akkumulátorokat fogom szétszedni és megnézni mennyi a használható cella bennük.

Szerszámok

Előkészületek

Ezeket az akkumulátorokat az évek folyamán gyűjtöttem össze, melyek régi rossz laptopokból lettek kiszedve. Ezek mérettől függően 3, 6, 9 db cellát tartalmazznak. Sokszor nem a cellák mennek tönkre, hanem a töltés vezérlő tilt le vagy egyszerűen csak rosszul mér és már nem engedélyezi a töltést.

Szétszedés

Az akkumulátorok általában össze vannak pattintva, nem tartalmaznak 

csavarokat. Azonban nagyon nehéz őket szétszedni anélkül, hogy sérülést ne okoznánk a házban. Most szerencsére nem ez a cél, mert csak a cellákra van szükségünk, így egy csavarhúzóval szétfeszítve könnyen megbontható a ház.  

Cellák

A kibontott cellákat még meg kell tisztítani a nikkel szalagoktól, valamint a 

töltés vezérlőtől. Mivel nem tudhatjuk, hogy a vezérlő az helyesen működik, így azokat nem tudjuk hasznosítani. A cellákra pontosan rá vannak írva azok az értékek amikre szükségünk lehet (Cella gyártója és típusa). Ebből már tudjuk, hogy az adott cella mennyire terhelhető, valamint mekkora a kapacítása.

mérés

A kibontott cellákat egy Multiméter segítségével megmérjük, így könnyel el tudjuk dönteni, hogy az adott cella használható még vagy már annyira lemerült, hogy nem érdemes vele foglalkozni. 

2V alatt nem érdemes feltölteni, sőt különösen veszélyes is lehet, az ilyen akkumulátorokat tölteni.
2V-3V között már nem használható komolyabb munkára, de kisebb világításokra és hasonló megoldásokra még tökéletese lehet.
3V felett mondhatjuk hogy jó állapotban vannak, így ezeket tudjuk tovább hasznosítani.

A2019-02-03 szétválogatást követően kiderült, hogy 117db kibontott cellából 29 db működőképes (2V-3V) és 69 db jó cellát sikerült megmentetni. Mindösszesen csak 19 db cellát kellett leselejtezni. A következő részben ezzekhez az akkumulátorokhoz készítek töltőt, mivel ezeket a cellákat érdemes feltöltött állapotban tárolni, mert csak így maradnak sokáig használhatóak. 

Facebook
Twitter
Reddit
Email
Nyomtatás

Hasonló munkáim a témakörben