Ponthegesztő készítése mikrohullámú sütőből

Előkészületek

A lítium akkumulátorokat nem szabad forrasztani, mert nem bírják a nagy hőt. Ezért erre ponthegesztőt szoktak használni. Barkácsolás céljára egy ilyen Ponthegesztő igen húzós áron van. Ezért is döntöttem úgy, hogy inkább készítek egyet, mivel nem sok dolog kell hozzá.

Szerszámok

Forrasztóállomás
Tapétavágó
Csípőfogó
Csavarbehajtó

Pillanatszorító
Ragasztópisztoly
Multiméter

Anyag

Hegesztőkábel
Rézszög

Kábelsaru

Alkatrészek beszerzése

Az interneten rengeteg ötletet lehet találni Ponthegesztő készítésére, különféle tarfókból, kondenzátorból, stb. Mivel egy kidobásra szánt mikrohullámú sütő pont volt a műhelyemben, úgy döntöttem ezt fogom felhasználni. Szerencsére ez az alkatrész nem tud tönkremenni, így ez bármilyen rossz mikroból kinyerhető.

A kábeleket és sarukat ha elmegyünk egy hegesztéssel foglalkozó szaküzletbe és elmeséljük, hogy pontosan mit szeretnénk építeni biztosak lehetünk benne, hogy segíteni fognak.

Kibontás

A mikrohullámú sütőből szerencsére egyszerűen ki lehetett szerelni a transzformátort. Azonban a komolyabb munka már a szekunder tekercs eltávolítása jelentette. Az elejét könnyen le lehet vágni vasfűrésszel, azonban a fém vázból a beletekercselt réz huzalokat kiszedni, már igazi kihívás volt. Itt mindent bevetettem, véstem, fúrtam, ütöttem. A végére csak sikerült kiszedni, azonban arra figyelni kell, hogy a primer tekercset ne sértsük meg.

Vezérlés és a ház

Mivel elsőnek nem tudtam, hogy pontosan mit is tudok kihozni ebből a trafóból, nem gondolkodtam komolyabb vezérlésben. Így egy sima kapcsolóval szabályzom majd a hegesztés időtartamát. Ez tudom, hogy nem túl precíz, de kezdetnek megteszi. (Már gondolkodok a 2.0-as verzión, ahol egy külön panel fogja ezt elvégezni ahol az időtartam és az erősség is állítható).

A házat sima rétegelt lemezből építettem. Mivel ez csak kisebb hegesztésekre fog szolgálni főleg akkumulátorokhoz, így melegedni nem nagyon fog, nem tervezetem rá szellőzőt. A forrasztási pontot egy karral oldottam meg, így könnyedén rá tudom nyomni majd az akkumulátorokra.

Hegesztés

Ahogy a videóban is látszik az leső hegesztések nem sikerültek valami jó. Az elején ki kell tapasztalni, hogy mennyi az az időtartam ami még nem égeti át a nikkel szalagot, de kellő kötést biztosít. 5-10 hegesztés után már érezni fogjuk, hogy mennyi az az idő amivel dolgozni kell és biztosan jó kötést tudunk készíteni.

A hegesztő nagyon jól vizsgázott. Szinte fillérekből össze lehetett rakni és tökéletesen teszi a dolgát. Ebből is látszik, hogy egy kis kreativitással milyen nagyszerű dolgokat lehet alkotni.

Facebook
Twitter
Reddit
Email
Nyomtatás

Hasonló munkáim a témakörben