Bosch PSR 12 akkumulátor felújítása lítium akkumulátorral

Előkészületek

Általában az olcsóbb (régebbi) gépeket NI-MH (nikkel metál hidrid) akkumulátorral adták. Főleg az áruk miatt. Sajnos barkácsolás céljára az ilyen akkumulátorok nem igazán megfelelőek. Ezek a gépek ritkábban vannak használva, így ezek az akkumulátorok nem tartják töltöttségi szintet, hamar tönkremennek és könnyen fellép náluk a memória hatás. Ezért döntöttem úgy, hogy a régi csavarbehajtómba lecserélem az akkumulátorokat lítiumra, melyek már jól tarják a töltést és reményeim szerint sokkal tovább bírják.

Szerszámok

Forrasztóállomás
Tapétavágó
Csípőfogó
Csavarbehajtó

Pillanatszorító
Ragasztópisztoly
Multiméter

Anyag

Hegesztőkábel
Rézszög

Kábelsaru

TÉNYÁLLÁS

Néhány évvel ezelőtt kaptam ezt a Bosch PSR 12V-os csavarbehajtót. Sok szekrényt szét és összeszereltem már vele, azonban azt vettem észre, hogy az akkumulátor egyre kevesebb ideig bírja és sajnos álló helyzetben is hamar lemerült. Így mikor tudtam, hogy használnom kell előtte lévő nap felraktam a töltőre és másnap tudtam használni. Azonban sokszor belefutottam, hogy hirtelen kellett volna a behajtót használnom, de amikor elővettem egy csavart sem tudtam már behajtani annyira le volt merülve. Ekkor döntöttem el, hogy felújítom. Mivel ha újra NI-MH-es akkumulátorokat vettem volna bele, hamar ugyan ebbe a helyzetbe kerültem volna, ezért döntöttem a lítium akkumulátorok mellett.

akkumulátorok

Szerencsére a német mérnökök gondoltak arra, hogy ebben bizony néha cserélni kell az akkumulátort ezáltal 4 csavart kell csak kiszedni és máris hozzáférünk az akkumulátorhoz. Összesen 10db 1.2 V-os NI-MH-es akkumulátor található benne. Most első körben 3db 4.2V-os (összesen 12.6V) 18650-es cellát fogok sorba kötve berakni a helyére. Abban az esetben, ha ez működőképes lesz, akkor hosszútávon felbővítem 3 x 2 akkumulátorra a nagyobb kapacitás miatt.

vezrélés

A NI-MH akkumulátoroknál nem volt semmilyen elektronika ami védené őket, mivel ezek védelmét a töltőbe épített egység végzi. Úgy akartam megcsinálni, hogy a gyári töltőjével tudjam tölteni az akkumulátort, ezért egy vezérlőelektronikát kellett beépítenem. Ez a BMS (Battery Managment System) felelős a cellák védelméért és a töltés vezérléséért. Töltés alatt figyeli az egyes cellák feszültségét és ha 4.2 V (+-0.5V) felé megy, akkor nem engedi továbbtölteni. Ugyan ezt a feladatot végzi el használat közben, csak itt nem engedi 3.0V (+-0.5V) alá süllyedni a feszültséget. Itt lehet fontos szerepe, hogy milyen cellákat használunk. Ezek a csavarbehajtók elinduláskor hirtelen annyi áramot tudnak felvenni, hogy az akkumulátor feszültsége 3.0V alá esik, így nem tud elindulni. Ezért fontos, hogy tartós használatra jó minőségű cellákat építsünk be. Én most tesztelés céljából laptopokból kibontott cellákat építettem be. (Szerencsém volt, mert ezek jól bírják a terhelést).

összeszerelés

A cellákat Ponthegesztővel hegesztettem egymáshoz nikkel szalag segítségével. Ezek így biztos kötést eredményez és nem fognak szétesni használat közben sem. A cellákhoz Ragasztópisztoly segítségével rögzítettem a vezérlőegységet, majd az egész pakkot a műanyag tartó aljához. A BMS-ből kijövő pozitív és negatív véget az akkumulátortartó tetején gyárilag lévő fém lapokhoz forrasztottam. Ezen keresztül tudja felvenni és leadni az akkumulátor a töltést. Most már nincs más dolgunk, mint még egyszer rámérni a kivezetésre multiméterrel és ha 12.6V-ot mutat akkor összecsavarozhatjuk az akkumulátort és nekiláthatunk a tesztelésnek.

Összességében nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Erősebb lett a behajtóm és az akkumulátor is sokkal jobban bírja. 1 hónap állás után, amikor elővettem olyan volt, mintha akkor töltöttem volna fel. A kezelhetősége is sokkal jobb lett, mivel a felére csökkent az akkumulátor súlya. Az már biztos, hogy fel fogom bővíteni 2 x 3 akkumulátorra, így nagyon sokáig tudom még használni ezt a csavarbehajtót.

Facebook
Twitter
Reddit
Email
Nyomtatás

Hasonló munkáim a témakörben