Léghoki asztal készítése

Amikor elutazunk valahova a gyerekekkel pihenni és a szálláson van léghoki asztal ki sem lehet onnan robbantani a gyerekeket. Így úgy döntöttem, hogy készítek nekik egyet itthonra is. Sok anyag nem kellett hozzá és a porszívónk is olyan, hogy nem csak szívni, hanem fújni is tud.

Szerszámok

Forrasztóállomás
Tapétavágó
Csípőfogó
Csavarbehajtó

Pillanatszorító
Ragasztópisztoly
Multiméter

Anyag

Hegesztőkábel
Rézszög

Kábelsaru

Méretezés, kapu és csiszolás:

Az asztalt 2,5 x 15-ös deszkákból raktam össze. Nálam az egész aszta 160cm hosszú és 70cm széles lett. Ez persze szabadon variálható. Azonban itt figyelembe kell venni, hogy a porszívónak vagy amivel befújjuk a levegőt, milyen kapacítása van. Ezt csak megsaccolni tudtam és bíztam benne, hogy elég lesz.

Miután minden darabot szépen méretre vágtam, jöhettek a kapuk kivágása és a deszkák megcsiszolása.

Pálya és összeszerelés:

A pályát régi szekrény hátuljából csináltam. Itt 5 cm x 4 cm-es lyukakat fúrtam ki, ahol a levegő majd távozik és megemeli a korongot. A bemart résbe csúsztattam bele a pálya tetejét és faragasztóval illesztettem össze az egész keretet. A végén még csavarokkal is összefogadtam, hogy biztos tartást adjon.

A pálya teteje és alja között kb 2cm-es fadarabok vannak felragasztva és elszórva, ezek biztosítják, hogy nem fog behajolni a felső lap mikor a játszanak rajta.

Porszívó és a levegő:

A játék legfontosabb része a levegő, hiszen ennek segítségével tud a korong megfelelően haladni. Én egy Kärcher MV3-as porszívóval oldottam meg, ami nem csak szívni, de fújni is tudja a levegőt. Az asztal közepére fúrtam egy lyukat amibe pont bele tudtam ragasztani egy mosogató lefolyócsövet, így abba pont beleilleszkedik a porszívó csöve és a levegő nem tud sehol kijutni, csak fent az erre kialakított lyukakon.

Festés és a lábak:

Akril spray-el fújtam le a magát a pályát és a keretet. Sajnos a fehér szín nem fedett túl jól, így az eredetileg fehérre tervezett pálya végül kék színt kapott.

A lábaknál az volt a cél, hogy amikor nem használják vagy esetleg máshova is vinni kell, akkor könnyen szállítható legyen. Így a lábai összecsukhatóak lettek. Sajnos az első játékoknál kiderült, hogy nem bírja azt a nagy terhelést amit egy gyerek adna neki, így meg kellett erősíteni a lábakat. Azonban ez is csak 4 plusz csavart jelentett, így még elég mobilis maradt.

Az eredménnyel összességében elégedett vagyok. A porszívó kellő levegőt tud bejuttatni a játéktérre ahhoz, hogy a korong megfelelően csússzon. A gyerekek nagyon szeretik, amikor birtokba vehették egész nap azzal játszottak el sem lehetett robbantani mellőle őket.

Facebook
Twitter
Reddit
Email
Nyomtatás

Hasonló munkáim a témakörben