FTP TELEPÍTÉSE ÉS BEÁLLÍTÁSA OPENMEDIAVAULT RENDSZERRE – OMV NAS

ftp

Az FTP, vagyis a File Transfer Protocol egy olyan protokoll, amely a számítógépek közötti adatátvitelt szolgálja. Ez a rendszer lehetővé teszi a fájlok gyors és hatékony átvitelét a hálózaton keresztül. A FTP alkalmazása széles körű, gyakran használják webfejlesztés során, ahol a fájlok feltöltése és letöltése a szerver és a kliens között történik. A protokoll biztonságos és megbízható módon kezeli az adatokat, valamint támogatja a felhasználói jogosultságok szabályozását. A FTP hozzájárul a számítógépes rendszerek közötti hatékony adatcseréhez és az internetes tartalmak kezeléséhez.

Szerszámok

Forrasztóállomás
Tapétavágó
Csípőfogó
Csavarbehajtó

Pillanatszorító
Ragasztópisztoly
Multiméter

Anyag

Hegesztőkábel
Rézszög

Kábelsaru

Alap Beállítások

Az FTP alapértelemezett portja a 21-es. Ez nem szokták megváltoztatni, mert sok olyan kliens van (Pl, Scanner, nyomtató, webes alkalmazás) ami csak erre a portra hajlandó csatlkaozni. Így ha itt más portszámot adnánk meg akkor nem tudna felcsatlakozni a szerverünkre. 

Max Clients: Érdemes korlátozni az egyidejüleg csatlakozható ügyfelek számát, főleg ha nem rendelkezünk megfelelő sávszélességgel. 
MAX Connections per host: Ez mindenképpen 1-re vagy maximum 2-re állítsuk. Ez a beállítás szabályozza, hogy egy adott IP címről mennyi csatlakozást fogad a szerverünk. 
Timeout: Ha felcsatlakozott valaki, de nem végez műveleteket akkor 300 másodperc után megszakad a kapcsolat. Ez azért is jó, mert foglalja feleslegesen a szerver erőforrását. 
Anonymous FTP: Ezt mindenképpen kapcsold ki, hogy ne tudjanak felhasználói név és jelszó nélkül csatlakozni. 
Passive FTP: Ez opcionális, de érdemes bekapcsolni. A passzív FTP használata tűzfalbarátabb lehet, mivel a kliens kezdeményezi a kapcsolatot a szerverrel az adatátvitelhez. Ebben az esetben a tűzfalnak nem kell engedélyeznie az aktív FTP-hez hasonlóan bejövő kapcsolatokat a szerverről.

megosztott mappák

Shard Folder menüpontban létre kell hozni azokat a mappáka amiket szeretnénk, hogy hozzáférjenek FTP-n keresztül. Már meglévő mappákra is lehet alkalmazni. 
Ha ezzel megvagyunk akkor a felhasznáóknak meg kell adnunk a szükséges jogosultságokat, hogy ezeket a mappákat írhassák vagy csak olvasshassák. 

A végén a Services -> FTP- > Shared Folders menüpontban hozzáadjuk az FTP szolgáltatáshoz és érvénybe léptetjük a beállításokat .

külső elérés

Ha már elérjük a szerverünket és megfelelőek a jogosultságok akkor a routerben is be kell állítani a 21-es port továbbítását arra az IP címre ahol a szerverünk is található. Így már megadhatjuk az FTP hozzáférésünket barátainknak és ismerőseinknek, hogy fel és letöltsék a közösen készített képeinket. 

Facebook
Twitter
Reddit
Email
Nyomtatás

Hasonló munkáim a témakörben