Kerti hinta készítése

Ha az ember körülnéz a barkácsboltokban vagy az internetet a hinták terén hamar rájön, hogy egy egyszerű fából készült hinta ami 1 vagy 2 netalán 3 állásos az igen borsos áron árulják. Nos az a rossz hírem ha az ember magának csinálja meg sajnos akkor sem jön ki sokkal olcsóbban. De itt legalább megvan a tudat, hogy magam csináltam, tudom mivel van kezelve a fa és olyan méretben tudom elkészíteni amilyenben én szeretném.

Szerszámok

Forrasztóállomás
Tapétavágó
Csípőfogó
Csavarbehajtó

Pillanatszorító
Ragasztópisztoly
Multiméter

Anyag

Hegesztőkábel
Rézszög

Kábelsaru

méretezés és csapolás

10×10-es gerendából építettem meg az egész hintát. Azért dolgoztam csak egyfajta anyagból, mert így összesen 50cm darab maradt meg, semmi hulladékanyag nem keletkezett. Összesen 20m gerendát kellett vennem. 4x3m  a lábakhoz 1x4m az áthidalóhoz és 1x4m az összekötőkhöz. A gerendákat először meggyalultam majd megcsiszoltam, ezt követően kezdtem csak el a beszabásukat. A csapolást úgy oldottam meg, hogy a két felső részt egymásba szabtam, így nem síkban nem lóg ki és szerintem sokkal szebben is néz ki, mintha csak egymásra ráraknám. Ez egy kicsit hosszadalmasabb munka volt, mivel vésővel kellett kifaragnom, hogy megfelelően illeszkedjenek.

alapozás és festés

Mivel puhafáról van szó (fenyő), ezért fontos a megfelelő alapozó és festék kiválasztása. A fa ki lesz téve az időjárás viszontagságainak és nem szeretném hogy idő előtt tönkremenjen. Először lekezeltem gombaölővel (ez kb 20 perc alatt beszívódik), majd jöhetett a kültéri lazúr, ami direkt kültéri játékokhoz lett készítve. Fontos, hogy mint minden kültéri dolgot ezt is kétszer kell lekenni. Én a két kenés között fel szoktam csiszolni 120-as csiszolóval, így a végén sokkal simább felületet kapunk.

lábak alja és a beton

Mindenképpen úgy szerettem volna megoldani, hogy a lábak a lehető legkisebb részen érintkezzenek a talajjal. Ha beástam volna a földbe akkor 2-3 év alatt annyira elrohadt volna, hogy balesetveszélyessé válik a hinta. Ezt úgy hidaltam át, hogy lábanként egy pár szögvasat erősítettem rá, ami 40 cm mélyen nyúlik be a földbe. A csavarok végét védőkupakkal láttam el, így ha véletlenül nekiesnek sem lesz bajuk a gyerekeknek. A betont szándékosan nem töltöttem tele, mert a tetejére kb 5-8cm föld kerül, így ott is szépen ki fog tudni hajtani majd a fű, ami sokkal szebb látvány, mint egy beton tömb.

 
Áthidaló és felfogatások

Az áthidalótól kicsit féltem, hogy tudom egyedül berakni, de szerencsére félelmem alaptalan volt. A lábaknak kiásott gödrök szépen megtartották a két oldalsó részt és könnyedén rá tudtam helyezni az áthidalót. Ezt követően már csak gumikalapáccsal a helyére kellett ütögetni és vízszintbe rakni az egész állványt, majd jöhetett az összefogatás a csavarokkal. Amikor már minden fixen a helyén volt akkor jöhetett a hintacsuklók felszerelése. Itt 50cm-ként fúrtam a lyukat, tehát két hinta között is 50cm van és a hinta két felfogatása is 50cm távolságban van egymástól. Így összesen 50 cm maradt a két végén amiből az oszlop elvesz 10-10 cm, így marad oldalanként 15-15 cm túllógás ami tökéletesen elegendő.

Ahogy a képeken is látszik két lapos és egy fészekhintát szereltem fel. A gyerekek nagyon imádják, a fű is szépen kezdi körbenőni, így kertünk igazi dísze lett a hinta. Ha mindent megveszünk akkor így valóban nem sokkal olcsóbban jön ki, mint a bolti, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy a kötések megfelelők és megfelelően le van kezelve így sokáig fogja díszíteni kertünket.

Facebook
Twitter
Reddit
Email
Nyomtatás

Hasonló munkáim a témakörben