Magyarországi utazós térkép készítése

ÖTLET

Biztos Ti is sok helyen jártatok már az országban, ahogy sokan mások is. Arra gondoltunk jó lenne egy térképen összeszedni, hogy egy helyen lássuk merre is voltuk, esetleg az ország mely részei maradtak még ki. Erre csináltam egy térképet melyekre az utazásaink képeit kitűzve a lakásunk dísze is lehet.

A hozzávalók beszerzése

Sokat gondolkoztam azon, hogy pontosan milyen térkép is legyen az alap. Gondoltam elsősorban egy sima vaktérképre ahol csak Magyarország folyói vannak feltüntetve és arra rakjuk ki a képeket, de mivel ezt túl üresnek találtam ezt hamar elvetettem. A következő lépés az, hogy a Google Map-sről csinálok képernyőmentést és azt a megfelelő méretre nagyítva, azonban  nem olyan élesen kivehető Magyarország, valamint a városok sem láthatóak ilyen nagyításban. Így arra jutottam, hogy veszek egy Magyarország térképet.
Sok keresgélés után végül találtam egy STIEFEL által készített térképet a megfelelő méretben (100×70 cm).

DSC_4281A következő amire szükségem volt egy olyan felület amire lehet „szurkálni” Erre egy parafatáblát néztem ki, de természetesen a 100×70 cm-es méretben nem volt, így kénytelen voltam egy 100×60 cm-es parafatáblát beszerezni. Úgy voltam vele, hogy a térkép aljából és a tetejéből le tudok annyit vágni, hogy Magyarország határai ne sérüljenek és beférjen a táblára.

Ezt követően már csak a térképtűk és a fényképek vannak hátra, de ezekről később.

Méretre vágás – Ragasztás:

Mivel tudtam, hogy a térkép mérete nagyobb, mint a parafatábláé, így méretre kellett szabnom a térképet. Itt célszerű alulról elkezdeni a mivel azt ugye tudjuk, hogy a magassága biztosan nem fog beérni a keretbe.
Ezért az ország déli határánál egy derékszög segítségével meghúztam a vonalat, ahol még az ország határ még pont a táblára esik. Ezt követően már könnyedén be lehet szabni a felső részt is.
Az oldalával könnyű dolgunk van, mert ott alig kellett pár cm-t levágni, hogy beférjen, de az is csak a térkép fehér részét érintette.

DSC_4302

Ha már belepróbáltuk a térképet a keretbe és minden stimmel akkor sziloplaszt segítségével ráragasztjuk. Itt a táblára célszerű felvinni a és arra szépen lefektetni a térképet. Nagyon fontos, hogy precízen haladjunk az egyik oldalról a másik felé, mert ha már lent van, onnan nagyon nehéz felszedni. A végén még van lehetőségünk 1-2mm-t csúsztatni, de annál több már a térkép sérülését okozhatja. A száradási idő általában 1-2 óra, de egyes gyártók 24 órát is ír. Ezt mindenképpen ellenőrizzük a tubuson.

Felhelyezés

SDSC_4308zerencsére a felhelyezéshez szükséges alkatrészeket a gyártó a parafatáblával együtt forgalmazza, így azokat nem kell külön beszereznünk. Mivel itt a tábla már súlyosabb, nem a szokásos csavaros karikát adják hozzá, hanem egy falra felfúrható felfüggesztőt.

Nincs más dolgunk, mint a falon meghatározzuk, hogy pontosan hol milyen magasságban szeretnénk elhelyezni a térképünket, majd egy vízmérték segítségével egymástól kb 60 cm távolságba elhelyezünk egy jelölést, ahova majd felfúrjuk a tartónkat.

Képek elhelyezése:

Képeket a DM Drogériákban működő Cewe fotókidolgozónál nyomtattam ki. A Mini fotósorozatot választottam, mert itt elég kis képeket lehetett rendelni ahhoz, hogy jól mutassanak a térképen. Az online felület jól és egyszerűen használható, a képeket egyesével is be lehet igazítani és szép borítékban, néhány nap alatt kiszállították.

Ha megjöttek a képek akkor térképtűk segítségével egyszerűen feltűzdeljük azokra a helyekre ahol már jártunk.

Így már amikor elmegyünk a térképünk mellett eszünkbe jutnak a szép emlékek ahol már jártunk, valamint azonnal látjuk azokat a helyeket is ahol még nem voltunk. A térkép szabadon variálható, akár magunk rajzolta térképpel is fel lehet dobni a lakást.

Facebook
Twitter
Reddit
Email
Nyomtatás

Hasonló munkáim a témakörben